De Kerker

Gevarenzone

Gevarenzone

Een pagina over risico’s die van belang zijn in een BDSM relatie. Niet dat ik mensen af wil schrikken, want op de vraag of BDSM gevaarlijk is zal ik zeggen dat autorijden, voetballen of zelfs werken riskantere bezigheden zijn.

BDSM is dus niet gevaarlijk, mits je een aantal zaken in acht neemt. De voorbeelden die me zo te binnen schieten zal ik hier behandelen, maar dit is nog geen complete checklist. (eventuele aanvullingen worden, zoals voor elke pagina op de site, zeer gewaardeerd)

Ik probeer de diverse “gevarenzones” in een paar hoofdgroepen neer te zetten en daar enkele voorbeelden bij te geven. Voor een invulling in je eigen omgeving zul je verder je eigen gezonde verstand moeten gebruiken.

Categorieën

  1. Afspraken (tussen D en s)
  2. Gezondheid
  3. Handicaps
  4. Overigen

Afspraken

Dit is de categorie die de meeste mensen als eerste en enige op noemen als het om BDSM en veiligheid gaat. Dat is ook wel logisch, omdat we de andere onderdelen eigenlijk als vanzelfsprekend beschouwen. Dat niet alles even vanzelfsprekend is zal ik in de volgende categorieën uitleggen, maar eerst afspraken. Afspraken maken is heel belangrijk binnen een BDSM relatie of eenmalige ontmoetingen.

Simpel gezegd houdt het het volgende in: De sub, maar ook de Dom! , geven aan waar hun grenzen liggen en waardoor deze bepaald worden. Het “waardoor deze bepaald worden” geeft aan of het om een harde of zachte grens gaat. Het verschil is: Een harde grens wil je pertinent niet overschrijden en een zachte grens vind je heel eng, of je bent onervaren op dat specifieke gebied, maar je wilt met de juiste persoon evt wel voorzichtig proberen of die grens verlegt kan worden. Wat deze grenzen precies zijn is geheel verschillend per persoon en dat betekend dus dat de uiterste grens van een sub niet perse dezelfde hoeft te zijn als die van de Dom. In dat geval houdt men de ondergrens aan en heeft daarmee de ‘speelruimte’ afgebakend.

Een ander voorbeeld van Afspraken zijn de stopwoorden/tekens. De meest gangbare zijn “Stop” en “Genade” Genade houdt in dat de rem er even op moet, maar dat het ‘spel’ wel door moet gaan. Het betekend dus “iets rustiger/zachter graag” Stop betekend letterlijk STOP. Op het moment dat dit stopwoord gebruikt wordt is de sessie over. Veelal durven mensen dat woord niet te gebruiken, omdat ze denken dat ze dan misschien een waardeloze Dom of sub zijn, maar niets is minder waar. Wel moet je je afvragen waarom iemand dit definitieve Stop gebruikt. Blijkbaar wordt er dan een grens overschreden en dat had misschien voorkomen kunnen worden door betere afspraken of het eerder gebruiken van het genade. Maar misschien was het ook wel een grens waarvan je niet wist dat deze bestond en was het dus een stukje onervarenheid. Dit is geen schande !!!! Het is juist dapper om toe te durven geven dat je iets echt niet aankunt en ook heel verstandig. Daarom is regel 1 in de BDSM (voor mij dan): Leer ! Vergaar kennis, zodat je weet waar je mee bezig bent.

Gezondheid

Met gezondheid bedoel ik niet permanente aandoeningen (die staan onder handicaps) maar veranderingen in de normale gezondheidstoestand van een Dom of sub. Dit kan lichamelijk zijn (griep, verkoudheid, kneuzingen, schaafwonden etc.) of geestelijk (verdriet, stress, vermoeidheid, relatieproblemen etc.) Bijvoorbeeld lichamelijke klacht: als een sub verkouden is en daardoor een verstopte neus heeft, kan een Dom dus nooit een gag gebruiken of iets anders dat de mond afsluit. De sub in kwestie dient deze beperking dan ook meteen te melden (voor zover het niet zichtbaar is) om te voorkomen dat hij /zij in een spel opeens zonder lucht komt te zitten. Bijvoorbeeld geestelijke klacht: als je als Dom of sub een hele drukke gestreste week achter de rug hebt en daardoor wat snel geïrriteerd kan zijn, is het beter om de ander daarover in te lichten zodat deze weet dat bepaalde grenzen misschien eerder bereikt worden of een reactie opeens veel heftiger kan zijn dan normaal.

Handicap

Met handicap Bedoel ik vooral de handicap die niet zichtbaar is en normaal gesproken zelfs vaak niet als handicap wordt ervaren, maar het op BDSM gebied zeker wel kan zijn. Denk hierbij aan simpele (zichtbare) dingen zoals: lenzen, een gehoorapparaat, bril, kunstgebit of pruik/toupet/implantaat etc. Maar ook aan serieuzere (soms minder zichtbare)handicaps als: Slechthorendheid, bijziendheid, nachtblindheid, gewrichtsproblemen, hernia, migraine, epilepsie, astma, allergieën etc.

De voorbeelden bij simpele dingen aan problemen bij het krijgen van een gag of blinddoek (last van lenzen of een gebit etc) Problemen zijn vaak eerder hinderlijk dan gevaarlijk, omdat de beperkingen meestal zichtbaar zijn en er dus automatisch rekening mee gehouden kan worden.

De voorbeelden bij de minder zichtbare belemmeringen zijn dan wat serieuzer. Ikzelf bijvoorbeeld, ben aan 1 oor doof. Dit is op zich geen handicap, maar mijn sub dient dit wel te weten. Als zij zachtjes genade vraagt in mijn verkeerde oor zal ik het dus niet horen en er niet op reageren waardoor het evt. in een stop kan uitkomen. Zo heeft elke beperking zijn reden om hem op te noemen bij een partner. Gewrichtsproblemen belemmeren je bij langdurig knielen, bijziendheid of nachtblindheid kan paniek veroorzaken doordat iemand iets pas laat ziet aankomen, Migraine heb je terdege rekening mee te houden en een hernia spreekt ook voor zich denk ik.

Daarbij horen dan ook nog de psychische beperkingen als: claustrofobie en eigenlijk elke fobie, depressiviteit etc.

Overigen

Overige dingen waar je rekening mee dient te houden zijn bijvoorbeeld: medicijngebruik, alcohol, drugsgebruik. Regel is eigenlijk: Speel nooit met alcohol of drugs op en met medicijnen hangt het er vanaf (mag je er mee rijden, kun je er van uitgaan dat spelen ook geen echt probleem is)

Nogmaals, BDSM is leuk en dit is niet bedoeld om je af te schrikken, maar juist om het leuk te houden. Het geeft alleen aan dat BDSM niet zomaar ff iemand afzwepen is, maar echt iets om serieus mee om te gaan. Dus ga met een gerust hart aan de slag en maak plezier, maar hou je hoofd er bij.