De Kerker

Wat is BDSM

Wat is BDSM nu eigenlijk?

Dat is een vraag die we veel horen, evenals wat de afkorting betekend.

Het is niet makkelijk of zelfs onmogelijk om het in een paar zinnen uit te leggen, omdat BDSM nu eenmaal heel breed is en vele facetten kent. Maar al proberend kwam ik tot de volgende stelling, die naar mijn idee de meest versimpelde uitleg is van wat BDSM in basis betekent. BDSM is het uitwisselen van de macht binnen een relatie, op vrijwillige basis, binnen een vooraf besproken tijdskader en binnen de vooraf bepaalde grenzen. Dit klinkt eigenlijk wel erg simpel, maar je zult merken dat het allemaal net iets gecompliceerder ligt.

Allereerst, wat betekent BDSM eigenlijk?  BDSM is een samenvoeging van 3 afkortingen, te weten BD, DS en SM. Deze staan voor: Bondage en Discipline, Dominantie en Submissie, Sadisme en Masochisme. Dit zijn 3 afzonderlijke onderdelen van BDSM maar er zit een groot overlap in zodat we in het algemeen spreken over BDSM.

In de volksmond wordt dit gewoon als SM betiteld, maar in feite bedoelen ze dus BDSM en is SM maar een klein deel van een veel groter geheel. Dit geeft meteen aan dat er in de vanilla wereld (vanilla is de term voor ‘niet BDSM’) een geheel vertekend beeld bestaat over BDSM. Dit noem ik zelf maar het “SBS-sex syndroom”. Mensen beoordelen iets op basis van hun kennis over het specifieke onderwerp. Ik heb dat zelf bijvoorbeeld bij voetbal. Ik vind er niets aan en ik snap het spel niet. In feite vind ik er niets aan omdat ik het spel niet begrijp en kun je het me ook weer niet uitleggen omdat ik er niets aan vind. – Het zelfde gaat dus op voor de meeste mensen als het om BDSM gaat. Aangezien ze alleen het kinky beeld kennen dat de commerciële zenders ze voorschotelen, baseren ze hun oordeel over jou als BDSM-er op die kennis. En omdat hun beeld al bepaald is willen ze er niet meer over te weten komen, want het is nu eenmaal hun ding niet. Zoals met alle (voor)oordelen is er dus een enorm gat tussen ‘zij die weten’ en ‘zij die denken het te weten’.

Nu we de afkortingen en hun betekenis kennen rest ons nog de uitleg over de stelling zelf. (BDSM is het uitwisselen van de macht binnen een relatie, op vrijwillige basis, binnen een vooraf besproken tijdskader en binnen de vooraf bepaalde grenzen.) BDSM is het uitwisselen van macht binnen een relatie. Het uitwisselen van macht wil zeggen dat we bepalen wie de Dominante en wie de onderdanige rol op zich neemt. Meestal zijn deze rollen al bepaald doordat de mensen een BDSM partner zoeken die bij hun rol past. Dus normaal gesproken is er binnen een dergelijke relatie een vaste Dominant en een vaste onderdanige. Maar het kan ook zijn dat de partners beide rollen graag op zich nemen en dat dus onderling afspreken wie wat wanneer is. (Iemand die zowel Dominant als onderdanig is noemen we een switch)

Let op! De term relatie staat hier niet perse voor een stel (samenwonende/gehuwden) maar voor mensen die een BDSM relatie hebben of aangaan voor bepaalde of onbepaalde tijd. Dat kan inhouden dat Jan getrouwd is en een heel gelukkig huwelijk heeft met een prima seksleven, maar toch dat beetje extra nodig heeft wat zijn vaste partner hem niet kan/wil bieden. Hij wil namelijk zijn Dominante kant uiten, maar zijn partner heeft niets met BDSM. Als Jan dan zo gelukkig is dat hij zijn partner heeft kunnen overtuigen dat seks en BDSM twee totaal verschillende dingen zijn (niet schrikken, maar BDSM heeft inderdaad niets met seks te maken) en zij er uiteindelijk vrede mee heeft dat hij dat buitenshuis zoekt heeft Jan dus 2 relaties. Zijn BDSM-relatie en thuis zijn vanilla-relatie.

Voor de goede orde: BDSM en seks zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar gaan wel prima samen en vullen elkaar goed aan. Maar BDSM is uit zichzelf spannend, erotisch, opwindend, maar dat is nog geen seks. Seks is ter aanvulling erg leuk, maar is geen noodzaak.

lees verder